Digitale Overdracht Bestanden

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Kiesraad waren op zoek naar een softwareoplossing om verkiezingsuitslagen veilig te kunnen versturen. WonderBit schoot te hulp!

Veilig digitale verkiezingsresultaten versturen

In 2020 waren VNG Realisatie en de Kiesraad op zoek naar een softwareoplossing om bestanden met verkiezingsuitslagen op een veilige manier digitaal te versturen.

Na het winnen van de aanbesteding van VNG heeft WonderBit een supersnel back-endplatform gebouwd dat de geüploade resultaatbestanden en metagegevens ontvangt en veilig opslaat. Het platform zorgt er ook voor dat gebruikers alleen bestanden kunnen downloaden waartoe ze geautoriseerd zijn. De handige downloadfunctie ondersteunt het bundelen van meerdere bestanden in een enkel ZIP-bestand.

De gebruiksvriendelijke front-end stelt gebruikers in staat om op eenvoudig wijze verkiezingsresultatenbestanden te uploaden. De diverse ingebouwde controles zorgen ervoor dat de geüploade bestanden altijd correct zijn. De zoekfunctie maakt het vinden van gemeenten makkelijker en het hiërarchische presentatie en het gebruik van gekleurde pictogrammen geeft direct een overzicht van de huidige status van welke gemeenten hun verkiezingsuitslag hebben ingestuurd en welke nog niet.

Achtergrond

Nadat stembureaus op verkiezingsdagen sluiten, worden alle uitgebrachte stemmen in deze stembureaus geteld en worden de officiële resultaten naar het stadhuis gebracht. Daar worden de resultaten ingevoerd in de landelijk gebruikte Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV2020), die een ondertekend verkiezingsresultatenbestand van die gemeente genereert.

Voorheen worden deze resultaatbestanden per e-mail of handmatig op een USB-stick overgebracht naar het hoofdstembureau van de kieskring waartoe de gemeente behoort. Het hoofdstembureau verzamelt alle resultatenbestanden van al hun gemeenten en genereert een nieuw resultatenbestand dat vervolgens wordt verzonden naar de Kiesraad, die op zijn beurt tenslotte alle resultaatbestanden van alle kieskringen verzamelt om de officiële, landelijke resultaten te genereren.

Techniek

WonderBit ontwierp en ontwikkelde zowel de back-end- als de front-endapplicatie. De back-end is gebouwd in Python/Django in combinatie met een PostgreSQL-database. Om de beschikbaarheid op de dagen na de verkiezingsdag te garanderen, werden het serverplatform en de netwerkinfrastructuur redundant opgezet in twee verschillende datacenters in het hele land.

De front-end, gebouwd met React, biedt een gemakkelijke en soepele gebruikerservaring.

Beveiliging

Vanzelfsprekend was veiligheid in dit project van het grootste belang. Zoals in al onze projecten paste WonderBit het principe van “security by design” toe door de applicatie en infrastructuur vanaf de grond af op te bouwen met aandacht op alle niveaus voor veiligheid en privacy.

Diginetwerk”, het private netwerk van lokale overheden schermt het platform af van het open internet.

Met slechts een paar kleine gevonden issues, slaagde WonderBit met vlag en wimpel voor de externe penetratietest.

Resultaten

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 hebben meer dan 320 gemeenten van het platform gebruikgemaakt om hun verkiezingsbestanden veilig via het platform te uploaden. Daarnaast hebben alle 19 kieskringen het platform gebruikt om bestanden te downloaden en hun gegenereerde bestand te uploaden naar de Kiesraad.

Zowel VNG als de Kiesraad beschouwen het softwareplatform als een groot succes en zijn van plan het bij toekomstige verkiezingen opnieuw in te zetten.

Datavalidatie

Speciale aandacht is geschonken aan het controleren van de resultaatbestanden bij het uploaden. Zo worden zowel aan de client- als aan de serverkant de bestanden gecontroleerd of de zip-header correct is, of het signaturebestand valide is, of de bestandsnamen in het zip-bestand conformeren aan de specificaties en of de XML-versieattributen correct zijn. Hiermee kunnen wij de van de juistheid en integriteit van de geüploade bestanden garanderen.

“VNG Realisatie heeft goed samengewerkt met WonderBit, waarbij vooral de snelle en fijne communicatie deze samenwerking tot een succes maakte.”
— Steven de Graaf, productspecialist VNG Realisatie
Science and Technology Experimentation Environment
NATO Communications and Information Agency
Pleio Videobelplatform
Stichting Pleio